Titel: Att tvinga fram en tjuv.

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzèn  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Om man misstänker någon viss person för att ha bestulit sig eller på annat sätt gjort sig skada, kan man tvinga honom till att gottgöra det. Man tar något litet av hans avföring i en flaska, kokar denna en stund och för ser den sedan med en vinginrättning, så att den snor "ansjönsch" om man binder den vid ett snöre och lägger den i rinnande vatten. Flaskan skall nu läggas i norrinnande vatten, och på snöret skall det vara ett lekan, så att flaskan snor obehindrat. Så fort den börjar röra på sig, får den åsyftade personen "magarev" (diarré) och måste sitta på huset ideligen, även sedan han har laxerat sig alldeles tom. Det blir ej bra med honom förrän han återburit de stulna eller gottgjort för orätten. Detta hörde jag som barn i Junsele.

Åldersuppgift på meddelaren saknas.